Geschiedenis

Het succesvolle en gerenommeerde familiebedrijf Van der Ende heeft een  geschiedenis van bijna 120 jaar in het Westlandse, nationale en internationale wegtransport.
Begonnen rond 1890 als boodschappendienst door Maarten van der Ende, de overgrootvader van de huidige directeur/eigenaar Kees, groeide het bedrijf in de loop der jaren onder de bezielende leiding van steeds weer een nieuwe generatie Van Der Ende’s uit tot de huidige full service transportonderneming die het nu is.

Het eerste vervoermiddel was een hondenkar waarmee tot in het begin van de 20e eeuw werd gewerkt. De boodschappendienst groeide vervolgend uit tot een echte bodedienst tussen ’s Gravenzande en Den Haag en was de hondenkar vervangen door een paard en wagen (zie foto). Van deze transportmiddelen werd gebruikt gemaakt tot aan de 2e Wereldoorlog. Net als veel andere bedrijven moest Van Der Ende aan het begin van de oorlog zijn paard en wagen inleveren bij de Duitsers.

In 1947 werd de eerste vrachtauto aangeschaft, een Austin (zie foto) met een laadvermogen van maar liefst 3000 Kg.
Dit was tevens het moment dat Maarten (de 3e generatie) kleinzoon van de stichter, het roer van zijn vader Kees (2e generatie) overnam.
De onderneming ging toen bodedienst M. v.d. Ende & Zn ’s-Gravenzande heetten en groeide steeds verder uit. Het nog immer actuele credo van de onderneming formuleerde Maarten ooit als: “Ik neem iedere boodschap aan, hoe klein en onbelangrijk ook. Dienstbaarheid is ons met de paplepel ingegoten en het is de enige manier om een solide en duurzame relatie met je klanten op te bouwen en de concurrentie van grote ondernemingen als Van Gend & Loos van je af te houden”.
Ook het wagenpark van één enkele vrachtauto uit 1947 is in de loop der jaren gestaagd gegroeid en kregen de auto’s de karakteristieke en inmiddels vertrouwde kleuren: groen, beige en rood.

Halverwege de jaren zeventig maakte Maarten plaats voor zijn zoon Cees (4e generatie) die tot op heden de onderneming leidt onder de naam Van der Ende Transport Westland B.V.  Onder zijn leiding is het bedrijf de afgelopen jaren uitgegroeid tot een modern middelgroot bedrijf met 20 medewerkers en een wagenpark van 18 eenheden, bestaande uit bestelauto’s bakwagens, bakwagen combinaties en trailer/ trekker combinaties. Ondanks de groei en modernisering van de laatste jaren is Van der Ende nog steeds een echt familiebedrijf met “ouderwetse” normen en waarden als het gaat om service en betrouwbaarheid, waarbij zowel de medewerkers als de klanten zich thuis voelen.